Algen
‘Alg’ is de verzamelnaam voor microscopisch kleine plantjes die in open water zweven. Ook al zijn deze ééncelligen onmisbaar voor ons ecosysteem (zo zijn ze verantwoordelijk voor meer dan de helft van de zuurstof in onze atmosfeer!) toch vormen ze in de natuur de onderste laag van de voedselketen.
Voedzaam
Voor ons mensen zijn algen erg interessant. Ze produceren medicinale stoffen, maken koolhydraten en eiwitten aan en leveren oliën en vetten. Er zijn wel 100.000 verschillende soorten. Agrobrains heeft in 2008 bewust gekozen voor Aphanizomenon Flos Aquae. Omdat die nou eenmaal bomvol belangrijke stoffen zit. Daarom zijn we al die tijd bezig met onderzoek en ontwikkeling om AFA 100% zuiver en 100% veilig te kunnen kweken voor menselijke consumptie.
Waarom gezond?
Algen worden al tientallen jaren gebruikt als voedingssupplement en voedingsingrediënt. Zo ook ‘onze’ AFA. De gebruikers zijn enthousiast en er zijn meerdere wetenschappelijke stukken over de impact van AFA en andere algen op de gezondheid van de mens.
En, niet onbelangrijk: een gezond lichaam is een gezonde geest. Het RIVM en TNO schrijven er het volgende over:
RIVM
“Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Voeding zorgt – samen met roken en overgewicht – voor een groot deel van het gezondheidsverlies en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Nederland. Er is dus nog veel gezondheid te winnen door een gezonder voedingspatroon en een gezonder lichaamsgewicht. Een gezonder voedingspatroon verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes.
Bij een gezond voedingspatroon eten we niet te veel of te weinig en eten we vooral plantaardige en weinig dierlijke producten. Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten, en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren.”
https://www.rivm.nl/voedsel-en-voeding/gezonde-voeding
TNO
“TNO zoekt naar mogelijkheden om via voeding de gezondheid te verbeteren. Bart Keijser, Senior Scientist: “Op dit moment zijn voedingsadviezen ‘one size fits all’ en kijken we nog te weinig naar de persoonlijke fysiologie. Nu de kennis van die fysiologie groeit, nemen we dit mee in de samenstelling van gezonde voeding en adviezen aan consumenten. Daarbij is er steeds meer aandacht voor de rol van micro-organismen in onder meer mond en darmen.”
https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/gezond-leven/roadmaps/biomedical-health/voeding-gezondheid/
Europees Project
Vivaltes en Agrobrains BV namen het voortouw in een vierjarig project met de naam 'Natural Intelligence (NI) in Health'. Dit initiatief ontving financiering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor het westen van Nederland.
Samen met vijf andere bedrijven en een universiteit streeft dit project ernaar om innovatieve wetenschappelijk gefundeerde toepassingen van natuurlijke stoffen voor de gezondheid te ontwikkelen.